TASQUES SETMANA DEL 8 AL 12 DE JUNY

                   
  LA MÚSICA I ELS POBLES

La música és part fonamental de la cultura, en ella no sols s’alberguen melodies i lletres, també està continguda la identitat i es plasmen móns de manera poètica.

Per mig dels instruments, veus i lletres es creen i es transformen realitats, en altres més simples o complexes, segons siga el cas.

Per als pobles, la música, a més d´ésser una expressió de la seua rica i ancestral cultura, és una oportunitat de que aquesta, les seues tradicions i la seua llengua sobrevixquen a la tendència de l'oblit i el desús.

Aquesta setmana anem a centrar-nos en un exemple que exposa la pluralitat que alberga el territori Espanyol i cóm una producció musical que naix de la espontaneitat d’un poble i la senzillesa de la seua gent,  pot  traspassar fronteres, edats, estils musicals , emocions…

 

A  RIANXEIRA


                                                                                                                                                                                     
 

La música té la seua pròpia geografia, és a dir, té una dimensió espacial i fins i tot territorial insoslayable. 




A rianxeira és una cançó popular gallega, convertida en un dels símbols culturals de Galícia i molt vinculada sentimentalment als emigrants gallegs.




Segons alguns musicòlegs, el 1950 s'estrenà i enregistrà una versió composada per Romero i Freiro gallegs exiliats  a Buenos Aires, a partir de distints substrats de cants tradicionals,( posiblemen allunyats de terres marineres). Dita composició, es popularitzà de manera ràpida, per Galicia primer, i per la resta d’Espanya, després, gràcies a l'acció de romeries, peregrinacions a Santiago i de la ràdio, entre altres Mitjans.


                 



Alguns consideren que el text té un caràcter Mariner més que religiòs. Que es serveix de la figura metafòrica de la verge per a realizar una evocació a la figura de la dona gallega treballadora de la mar.





                                         


Si voleu seguir la ruta musical d' aquesta cançó tradicional i popular, trobareu més de cinquanta versions  fetes del tema en estils tan diversos com el heavy, el pop o l' etnojazz.


En l’ actualitat, A rianxeira, se canta en romeries, peregrinacions, com a imne en partits de fútbol i en tot tipus de celebracions públiques i privades.

La podem escoltar interpretada per tot tipus d' agrupacions vocals i instrumentals, des de la senzillesa i emotivitat  d' una única veu a capella, com havem vist més amunt, fins a l' emoció que transmet la colectivitat de veus  multitudinaries,  passant per xicotetes i grans corals, amb acompanyament instrumental tradicional com conxes de vieires, tabals, gaites, acordions; o bé piano, guitarra, agrupacions orquestrals; sintetitzadors, instruments electrònics...


Ací vos deixe una interpretació amb una bonica veu femenina



...i per als més marxosos: 

                                                                    

             


                                                  Ara et toca a tu cantar, tocar i interpretar:



 



                               


Abans d' estudiar-la amb la flauta practica un poquet el ritme ternari:





Tria la partitura que millor s'adapte a les teues posibilitats d'interpretació:








 Per a tocar-la amb una base instrumental, fes clic en el següent enllaç :

                                           https://luisabarreiro.wixsite.com/rianxeira



Per acabar i després d'aquest itinerari per la geografia i els paissatges de Galicia,  anem a adintrar-nos un poquet més en les seues arrels musicals i interpretatives, on tants elements comuns podem trobar, amb la resta dels pobles del territori espanyol i més enllà de l'espai i el temps.